Cine este de vină pentru inflația accelerată, cine trebuie să vină cu soluția: avertismentul FMI

de: Alexandru Puiu
30 08. 2022

Situația economică la nivel global este mai incertă ca niciodată, iar perspectivele nu sunt deloc optimiste nici pentru următorii ani, nu doar pentru momentul de față. Cel mai recent avertisment pe acest subiect vine de la FMI.

La momentul de față, în majoritatea țărilor dezvoltate există mai multe probleme. În primul rând, inflația accelerează într-un ritm îngrijorător. În al doilea rând, există o criză a forței de muncă, iar muncitorii sunt din ce în ce mai pretențioși atât în ceea ce privește condițiile de muncă, cât și salariile. Nu ajută nici problemele legate de lanțul de aprovizionare, acutizate de conflictul din Ucraina. În acest context, Gita Gopinath – prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internațional a venit cu mai multe avertismente.

Ce se întâmplă cu inflația, conform FMI

În contextul riscului actual de creștere a inflației în mai multe regiuni de pe mapamond, oficialul Fondului Monetar Internațional a explicat că principalele bănci centrale trebuie să-și uniformizeze deciziile dificile, în pofida posibilelor costuri pe care acele decizii le-ar putea implica.

„Băncile centrale trebuie să acționeze decisiv pentru a readuce inflația la obiectivul stabilit și pentru ancorarea așteptărilor în privința inflației. Politicile monetare care păreau justificate în urmă cu doar câteva luni, cum ar fi stimularea economiei pentru creșterea numărului de locuri de muncă și prognozele privind dispariția perturbărilor din lanțurile de aprovizionare, nu mai par a fi sigure”, a avertizat Gopinath, conform Agerpres.

Dacă mai era o surpriză pentru cineva, Gita Gopinath a insistat și pe faptul că pandemia și războiul din Ucraina ”funcționează ca teste de stres pentru cadrul politicii monetare”. Dacă practicile din trecut încercau să funcționeze ca o soluție pentru problemele din lanțurile de aprovizionare, în situația fericită în care afacerile se vor ajusta, „pandemia și războiul din Ucraina sugerează că șocurile temporare din lanțurile de aprovizionare ar putea dura mai mult și ar putea avea efecte mai extinse asupra inflației, când economia este solidă sau șocurile sunt extrem de mari. În asemenea condiții, băncile centrale ar putea fi nevoite să acționeze mult mai agresiv pentru a ține sub control inflația”, a ținut să menționeze oficialul Fondului Monetar Internațional.

După cum au insistat și oficialii BNR când au spus că mărirea salariilor din piață cu rata inflației este o decizie proastă și va duce la o spirală a creșterii prețurilor, un mesaj similar a venit și de la FMI. „Presiunile inflaționiste ar putea deveni mult mai intense, deoarece șomajul scade la un nivel record, iar sectoarele cheie se confruntă cu probleme de aprovizionare”, a explicat Gopinath.

Afirmațiile lui Gopinath vin la câteva zile după un mesaj pesimist și din partea directorului general al FMI, Kristalina Georgieva. „Cred că trebuie să devenim mai obișnuiți cu inflația, ar putea să nu fie ultimul șoc”, a avertizat Georgieva, adăugând că nu mai vede inflația ca „tranzitorie”.